Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama csökkentené az amerikai atomfegyverkészletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 12. 8:30

Barack Obama amerikai elnök az amerikai atomfegyverkészlet jelentős csökkentését fogja javasolni az unió helyzetéről szóló február 12-ei, keddi beszédében – írta a The New York Times.

Az amerikai napilap nevük elhallgatását kérő kormányzati illetékesekre hivatkozva helyi idő szerint vasárnap este azt írta, hogy Obama elnök az elmúlt hónapokban a katonai vezetéssel is egyeztetett az amerikai arzenál egyharmadával történő csökkentésének a lehetőségétől.

Beszédében Obama várhatóan nem közöl majd számokat, de fehér házi vezetők a világ különböző országaiban telepített atomfegyverek számának mintegy ezerre történő csökkentését vizsgálják – írta a The New York Times.

Az Egyesült Államoknak jelenleg mintegy 1700 atomfegyvere van. Az Oroszországgal 2010-ben a két ország atomfegyverkészletének csökkentéséről aláírt szerződésben a felek vállalták, hogy 2018-ig 1550-re csökkentik az atomfegyvereik számát.

Barack Obama viszont úgy gondolja, hogy a második mandátuma alatt radikálisabb csökkentések hajthatók végre, és ezáltal sok pénz takarítható meg anélkül, hogy Amerika biztonságát kockáztatnák. „A katonai vezetők jóváhagyták ezt az elgondolást" – írta a The New York Times.