Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama és Karzai támogatja az afgán-tálib tárgyalásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 27. 12:01

Az amerikai és az afgán elnök a kabuli elnöki palotát ért tálib támadás ellenére továbbra is támogatja az afgán vezetés és a szélsőséges tálibok közötti tárgyalásokat az erőszak beszüntetéséről. Barack Obama és Hamid Karzai egyebek között ebben értett egyet június 25-én, kedden videotelefonon folytatott megbeszélésén.

A két vezető azt követően tartott eszmecserét, hogy a tálibok öngyilkos merényleteket kísérletek meg Kabulban nemcsak az elnöki palotánál, hanem az amerikai hírszerzés főhadiszállásának otthont adó szállodánál és nemzetközi szervezetek képviseleteinél is.

A Fehér Ház közleménye szerint az elnökök megerősítették, hogy az erőszak befejezésére a legbiztosabb megoldásnak azt látják, ha folytatódik az afgán vezetésű megbékélési folyamat. Megerősítették, hogy támogatják a tálib iroda működtetését Dohában – az iroda létrehozásának célja is az, hogy segítse a kétoldalú kapcsolattartást a felek között.

Karzai és Obama a közlemény szerint az afganisztáni biztonsági ellenőrzés átadásával kapcsolatos kérdéseket is áttekintette, továbbá egyetértettek abban is, hogy az országban jövőre esedékes választásoknak tisztességesnek és demokratikusnak kell lenniük.