Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama hisz az afganisztáni katonai misszióban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 15. 8:29

Az amerikai elnök január 14-én, kedden kijelentette, hogy hisz az afganisztáni katonai misszióban. Barack Obama ezzel arra reagált, hogy volt védelmi minisztere, Robert Gates memoárjában azt állítja: az elnök a Fehér Ház civil tanácsadóinak hatására elvesztette az általa elrendelt afganisztáni csapaterősítés sikerébe vetett bizalmát.

„Nemcsak a küldetésünkben hiszek töretlenül, hanem – ami nagyon fontos – megingathatatlan a bizalmam a katonáinkban és abban, hogy helyt tudnak állni akár a lehető legnehezebb helyzetekben is" – jelentette ki az elnök.

Felhívta a figyelmet arra, hogy azok a katonák – az Egyesült Államok, illetve koalíciós partnerei részéről -, akik most is Afganisztánban szolgálnak, „még mindig nincsenek biztonságban". „A feladatot maradéktalanul el kell végezni" – hangsúlyozta az elnök.

„A háború sohasem könnyű" – szögezte le, hozzátéve, hogy miután a fegyveres erők főparancsnokaként katonákat küldött egy veszélyes misszióba, egy olyan országba, ahol azután Amerikának jelentős vér- és anyagi áldozatot kellett hoznia, mindig alaposan át kell gondolnia, mi a helyes politika.

Obama méltatta Gatest, és kijelentette, hogy a Pentagon volt vezetője kitűnő munkát végzett, jó barátja volt és az is marad, valamint hogy hálás neki a szolgálatáért. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy vajon volt miniszterének nem kellett volna-e megvárnia emlékirataival az ő elnökségének végét.