Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: kizárt, hogy amerikai csapatokat vezényeljenek Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 5. 8:08

Az amerikai elnök kizárta, hogy az Egyesült Államok szárazföldi csapatokat vezényeljen a polgárháború sújtotta Szíriába. Barack Obama erről május 3-án, pénteken nyilatkozott Costa Ricában, ahol közép-amerikai országok vezetőivel tárgyalt.

„Nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy amerikai csapatok legyenek szíriai földön, és ez Amerikának és Szíriának is jó legyen" – fogalmazott az amerikai elnök.

Hozzátette, konzultált közel-keleti vezetőkkel, akik szintén Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását akarják, és ők is egyet értenek azzal, hogy nincs szükség amerikai csapatokra Szíriában. Az iraki és az afganisztáni beavatkozás után egy újabb amerikai katonai intervenció fölszítaná az Amerika-ellenes érzelmeket a régióban.

Arra a kérdésre, mi történik, ha kiderül, hogy Aszad hadereje vegyi fegyvereket vetett be az arab országban dúló polgárháborúban, Obama azt válaszolta: Washington bemutatná a bizonyítékokat a nemzetközi közösségnek. Hangsúlyozta, hogy nagyon körültekintően kell eljárni.

Az amerikai kormányzat egyelőre azt fontolgatja, a humanitárius segélyen felül támogassa-e fegyverekkel is a szíriai lázadókat. Megfigyelők szerint ez kockázatos lépés, mert fennáll a veszély, hogy a fegyverek az al-Kaida terroristahálózattal rokonszenvező radikális iszlamisták kezére kerülnek.