Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: mindent megteszünk a terrortámadások ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 16. 8:22

Az amerikai kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy hasonló támadások a jövőben ne fordulhassanak elő – jelentette ki június 14-én, kedden az orlandói terrortámadás kapcsán Barack Obama.

Az amerikai elnök a pénzügyminisztériumban tartott megbeszélései után rövid beszédben tekintette át, hogy az Egyesült Államok miként kíván fellépni az Iszlám Állam ellen.

Obama szerint a terrorszervezet szétrombolása nehéz harc lesz, de – mint fogalmazott – „máris megfelelő mértékben haladtunk előre".

Leszögezte: a terrorszervezet meghátrálásra kényszerült, a korábbinál jóval nagyobb nehézségei vannak új tagok toborzásával, és egy esztendő óta képtelen nagy és sikeres akciókat végrehajtani Irak és Szíria területén. Mindez Obama szerint a nemzetközi erőfeszítéseknek, köztük a mintegy tizenháromezer légicsapásnak köszönhető. Felsorolta a terrorszervezet veszteségeit is: apadnak pénzügyi forrásai, százhúsz vezetőjét és parancsnokát likvidálták, két és fél év óta most van a legkevesebb tagja, és az Irakban elfoglalt területeinek mintegy felét elveszítette.

Az elnök kitért a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump muszlimellenes kijelentéseire is. Trump álláspontja és kijelentéseinek sora ellentétes az amerikai értékrenddel – hangsúlyozta Obama. Hillary Clintonhoz hasonlóan ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad egyetlen közösséget sem általánosítva megítélni, leszögezve: „Nem szabad azt az érzetet kelteni, mintha egy egész vallással állnánk háborúban".

Donald Trumpnak a muszlimok beutazási tilalmára vonatkozó megjegyzésére utalva Obama egy sor kérdést fogalmazott meg. „Most minden amerikai muszlimot másként kezelünk majd? Mindegyiküket különleges megfigyelésnek vetjük alá? Diszkrimináljuk őket vallásuk miatt? S ezzel a republikánus tisztségviselők vajon egyetértenek?" – kérdezte az elnök, majd leszögezte: mindez nem tükrözi a demokráciáról vallott amerikai elveket.

Az elnök úgy vélte: Trump retorikája miatt az Egyesült Államok kevésbé lesz biztonságban, mert ez csak táplálja a muszlim világban egyesek által vallott nézeteket, miszerint a Nyugat „gyűlöli a muszlimokat", és az Egyesült Államokban és szerte a világban a muszlimok úgy érezhetik, bármit csináljanak is, mindig gyanakvással tekintenek rájuk. „Az amerikai történelemben voltak pillanatok, amikor a félelem motiválta cselekedeteinket, és ezt később meg is bántuk" – mondta Obama elnök. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat a szabadságra, köztük a vallás szabadságára is alapozva építették fel, s ha az alapító atyák által megfogalmazott értékrendet semmibe veszik, akkor ezzel tényleg radikalizálhatnak embereket, s nemcsak Amerikában, hanem szerte a világban.