Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama óva intette Aszadot a vegyi fegyver bevetésétől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 4. 20:22

Barack Obama amerikai elnök hétfőn felszólította Bassár el-Aszad szíriai államfőt, hogy ne vessen be vegyi fegyvert az ellenzéki erők ellen, mert annak következményei lesznek.

„A vegyi fegyverek bevetése tökéletesen elfogadhatatlan, és ha elköveti azt a tragikus hibát, hogy ilyen fegyvereket alkalmaz, annak következményei lesznek és Önt felelősségre fogják vonni" – figyelmeztette Aszadot az amerikai elnök.

„A világ figyel" – jelentette ki Obama a nukleáris fegyverek elterjedése elleni harc szakértői előtt Washingtonban elmondott beszédében.

Az elnök azt követően szólalt meg a témában, hogy amerikai katonai források közölték: a hírszerzés aktivitást észlelt a szíriai vegyifegyver-objektumok környékén.

Obama elnök már korábban is figyelmeztette Damaszkuszt, hogy a vegyi fegyverek bevetésével túllépné az Egyesült Államok tűréshatárát.

Washington eddig nem kezdeményezett katonai fellépést Szíriával szemben és nem vesz részt az ellenzék felfegyverzésében sem. Obama hétfőn kijelentette, hogy az Aszad-ellenes erőket továbbra is humanitárius segélyben fogja részesíteni.