Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Offenzíva Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 14. 15:41

Az iraki hadsereg nagyszabású offenzívát indított hétfőn a jelentős részben az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet uralta el-Anbár tartomány visszafoglalására – jelentette be a fegyveres erők szóvivője.


A dandártábornok televíziós beszédében közölte, hogy a hadsereg egységei, valamint a velük szövetséges síita és szunnita milíciák hétfőn hajnali 5 órakor katonai műveletet indítottak a nyugat-iraki tartomány „felszabadítására". Egyelőre nem tudni, hogy a hadjáratban részt vesznek-e az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció harci repülőgépei. A szóvivő további részleteket nem közölt, nevük elhallgatását kérő katonai források szerint azonban az első célpont a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa város lesz. A legnagyobb síita fegyveres csoport parancsnoka azt mondta, arra számít, hogy még a héten megindul a támadás Fallúdzsa ellen.

Helyi lakosok eközben heves bombázásról számoltak be Fallúdzsából és a tartományi fővárosból, Ramádiból.

Biztonsági források szerint az Iszlám Állam fegyveresei rakétákkal és autóba rejtett pokolgépekkel támadták a hadsereg állásait. Az iraki hadsereg májusban már bejelentette, hogy hadműveletet indított el-Anbár visszafoglalására, azóta azonban nem sikerült komoly harci sikereket elérniük a kormányerőknek.
A szélsőséges iszlamisták tavaly év elején vonták ellenőrzésük alá el-Anbár tartomány nagy részét, majd idén májusban Ramádit is elfoglalták nagy mennyiségű fegyvert zsákmányolva. A város eleste az iraki erők számára az utóbbi egy év legnagyobb veresége volt és árnyékot vetett az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tevékenységére is.