Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Október 7-én kezdődik a földközi-tengeri EU-művelet második fázisa

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 29. 15:14

Október 7-én kezdődik az Észak-Afrikából Európába irányuló embercsempészet elleni földközi-tengeri uniós katonai művelet második szakasza, amelyet az eddigi EUNAVFOR-ról Sophiára neveztek át.

Erről szeptember 28-án, hétfőn döntöttek Brüsszelben az EU-tagországok politikai és biztonsági kérdésekben illetékes nagykövetei, miután a védelmi és a külügyminiszterek e hó elején már politikai jóváhagyásukat adták az újabb szakasz megkezdéséhez.
A változás azt jelenti, hogy az eddig csak felderítésre szorítkozó első fázis után az uniós tengeri erő felhatalmazást kap az embercsempészettel gyanúsítható vízi járművek feltartóztatására, arra, hogy annak fedélzetre lépjenek, átvizsgálják, lefoglalják, illetve tervezett útirányától eltérítsék a járművet.
Mindezt azonban egyelőre csak a nemzetközi vizeken tehetik.

A következő, harmadik fázis az lenne, hogy lecsaphassanak már a kiinduló országok – leginkább Líbia – parti vizein is az Európába irányuló tömeges migráció vámszedőire, a tengeri embercsempészekre. Ehhez azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására, valamint Líbia ilyen irányú kérelmére lenne szükség, csakhogy az észak-afrikai országban egyelőre meglehetősen áttekinthetetlenek a hatalmi viszonyok.
Az illetékes nagykövetek elfogadták a haditengerészeti misszió harcba bocsátkozásának pontos szabályait (rules of engagement).

A műveletet arról a Sophiáról nevezték el, aki a műveletben részt vevő hadihajók egyikén született ez év augusztus 22-én, miután az édesanyját kimentették egy Olaszország felé tartó, de bajba került lélekvesztőről, nem messze a líbiai partoktól.

×