Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ is hasznosítja az NKE kutatási eredményeit

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2015. szeptember 29. 14:11

Első alkalommal készült országjelentés hazánk ENSZ békefenntartói tevékenységéről. A szakmai anyagot az ENSZ Nemzetközi Békekutató Intézet felkérésére prof. dr. Szenes Zoltán, nyugállományú vezérezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője készítette el.

http://uni-nke.hu/hirek/2015/09/21/az-ensz-is-hasznositja-az-nke-kutatasi-eredmenyeit
A nemzetközi intézet az amerikai George Washington Egyetemmel és az ausztrál Queensland Egyetemmel 2014-ben indított kutatási projektet, amelyben közösen dolgozzák fel az egyes hozzájáruló tagállamok békefenntartási tapasztalatait. A tagállamok szakértői egységes kutatási szempontok szerint készítik el az adott ország békefenntartói tevékenységének értékelését, amely lehetővé teszi a tagországok ENSZ szakpolitikájának összehasonlító értékelését. Jelenleg 120 nemzet vesz részt a békefenntartásban, közülük eddig 57 tagország tevékenységének tapasztalatait dolgozta fel a kutatócsoport. A tervek szerint jövő év végére valamennyi hozzájáruló országról készül jelentés, a hároméves projekt pedig egy összefoglaló tanulmánnyal zárul majd.

A NETK Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszéken két éve alakult meg az ENSZ válságkezeléssel és békefenntartással foglalkozó témacsoport, amely a 2013-ban végzett kutatásait tanulmánykötetben foglalta össze. Idén májusban pedig egy nemzetközi konferencián vizsgálták válságkezelés és békefenntartás szempontjából a 70 éves ENSZ nemzetközi kapcsolatait. Ezek a kutatói tevékenységek is hozzájárulhattak a mostani tanulmány elkészítéséhez, amelynek eredményeit Szenes Zoltán a Rendészettudományi Kar októberi ENSZ konferenciáján ismerteti majd. A tanulmány teljes szövege itt érhető el.

Idén ez már a második alkalom, hogy egy nemzetközi szervezet egyetemünk kutatási eredményeit hasznosítja. Korábban az OECD tanulmányozta az NKE Jó Állam 2015 jelentését.