Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság közleménye

Szöveg: MH HKNYP |  2015. szeptember 29. 12:47

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságot (MH HKNYP) az elmúlt napokban több civil állampolgár kereste meg, hogy részt vállaljanak a migrációs válság okozta feladatokban és az ideiglenes biztonsági határzár építésében, ezért szívesen jelentkeznének katonai szolgálatra.

Az MH HKNYP ezúton szeretné tájékoztatni a magyar állampolgárokat, hogy a parancsnokság továbbra is változatlanul végzi alaprendeltetéséből adódó feladatait, többek között a katonai toborzással kapcsolatosan. Így, aki kedvet érez, hogy jelentkezzen a Magyar Honvédség állományába, mint szerződéses katona, vagy éppen kipróbálná magát, mint önkéntes tartalékos, keresse fel a lakóhelye szerinti – Budapesten és az ország megyeszékhelyein található – katonai igazgatási irodát (toborzó irodát) és jelentkezzen a Magyar Honvédség állományába! Az irodák elérhetőségeit ide kattintva találja meg.

A szerződéses katonai szolgálattal kapcsolatos tájékoztatót a hadkiegeszites.hu oldalon a Katona akarok lenni menüpontban, az önkéntes tartalékos szolgálatvállalással kapcsolatos tájékoztatót a Tartalékos akarok lenni menüpontban olvashatja.

Az MH HKNYP jogelődei (megyei hadkiegészítő parancsnokságok) által, a korábbi hadkötelezettség alapján kiadott behívó és bevonulási parancsok hatálytalanok. Az MH HKNYP az önkéntes tartalékosok részére hivatalosan postai úton vagy elektronikus Ügyfélszolgálati Rendszeren keresztül küldi ki a behívóparancsot személyre szólóan, és nem teszi közzé azt az interneten!

Magyarországon 2004-ben megszűnt a békeidejű hadkötelezettség, leszerelt az utolsó sorköteles katona, ezért Magyarországon békeidőszakban csak önkéntes jelentkezés alapján teljesítenek katonai szolgálatot az arra elhivatottságot érző nők és férfiak a Magyar Honvédségben. Az Alaptörvény értelmében azonban minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére. Rendkívüli állapot idején vagy, ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz, a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek. Magyarországon jelenleg nem vezették be a különleges jogrendi időszakot, tehát a hadkötelesek sorozására és behívására sem kerül sor.

Az MH HKNYP kéri, ha a parancsnokság feladatrendszerével kapcsolatos témákban szeretne tájékozódni, kövesse figyelemmel honlapjukat, ha ügyet kíván intézni, akkor a hknyp@hm.gov.hu címre várják levelét. Ha a katonai szolgálatvállalásokkal kapcsolatban szeretne tájékozódni és érdeklődni, keresse fel lakóhelye szerinti irodákat!

×