Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz külügyminiszter: a terrorizmussal szemben katonai beavatkozás is elképzelhető

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 8. 23:54

Minden opció lehetséges – így a katonai beavatkozás is – az Iszlám Állam (IÁ) és más szélsőséges muzulmán csoportok terroristáival szemben az olasz külügyminiszter szerint, aki a Corriere della Sera olasz napilap április 7-i, keddi számában megjelent interjújában azt hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a katonai fellépés nem az egyetlen megoldás.

Paolo Gentiloni egy másik, az olasz közszolgálati rádiónak adott keddi interjúban sarkítottabban fogalmazott, azt hangoztatva, hogy „a terrorizmussal szemben elkerülhetetlen a katonai beavatkozás (…) ezekkel a csoportokkal katonailag is szembe kell szállni". Gentiloni hangsúlyozta, hogy Olaszország már jelenleg is az IÁ-ellenes nemzetközi katonai koalíció tagja, amely Irakban és Szíriában lép fel a dzsihadista fegyveresekkel szemben. Az olasz külügyminiszter szerint hasonló katonai beavatkozásra akár Nigériában is sor kerülhetne a Boko Haram iszlamista terrorista csoporttal szemben vagy Líbiában.

Paolo Gentiloni úgy fogalmazott, hogy a katonai beavatkozás nem „keresztes háborút" jelent vagy egyes országok megszállását, ahogyan az a múltban Irakban történt, mivel „ez egyáltalán nem vezetett a várt eredményre".
Gentiloni hozzátette, a terrorizmussal szembeni katonai fellépés nem számít egyedüli megoldásnak. A római külügyminiszter szerint sokat segíthet az érintett államokkal való gazdasági együttműködés és a menekültek segítése. Példaként hozta fel, hogy a muzulmán világban a síiták és szunniták közötti ellentéteket mérsékelni és nem erősíteni kell.

Ferenc pápa húsvét hétfőn a nemzetközi közösség fellépését sürgette a hitükért üldözött keresztények védelmében. Ezzel összefüggésben Paolo Gentiloni kijelentette: mindent meg kell tenni a keresztények üldözése ellen, és minden más vallási kisebbség védelmében „a katonai fellépés lehetőségének kizárása nélkül". Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy amikor a diplomáciai közvetítés megakad, az nem azt jelenti, hogy rögtön fegyveres erő alkalmazásához kell folyamodni.