Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tartalékos rendszerek nemzetközi tapasztalatairól egyeztetnek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. április 9. 7:21

Magyarország számára a fejlesztés alatt álló önkéntes tartalékos rendszer vonatkozásában elengedhetetlenül fontos a tapasztalatcsere, a más nemzetek által működtetett rendszerek előnyeinek és hátrányainak vizsgálata – hangsúlyozta dr. Orosz Zoltán altábornagy április 8-án Budapesten, a NATO Tartalék Erők Tanácsa törzstiszti értekezletének megnyitóján.

Budapesten rendezik április 7−9. között a NATO Tartalék Erők Tanácsának (National Reserve Forces Committee, NRFC) törzstiszti értekezletét. A tanácskozáson tizenhét nemzet képviselői vesznek részt, akiket Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnoka köszöntött a Lion’s Garden Hotelben, majd dr. Orosz Zoltán altábornagy nyitotta meg a konferenciát. „Egy olyan téma jeles képviselői, szakértői gyűltek ma itt össze, amely nemcsak a tagállamok szintjén, de az egész szövetségi rendszeren belül is kiemelt jelentőségű" − szögezte le a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese. „Magyarország számára a fejlesztés alatt álló önkéntes tartalékos rendszer vonatkozásában elengedhetetlenül fontos a tapasztalatcsere, a más nemzetek által működtetett rendszerek előnyeinek és hátrányainak vizsgálata. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy ezt a képességet egy jól szervezett átlátható formában, tervezését egységes értelmezésben valósítsuk meg."

1595991025

Az altábornagy hangsúlyozta: mindez összetett feladat, ugyanakkor a lisszaboni csúcson hozott döntéseknek megfelelően, a smart defence („okos védelem") koncepcióhoz igazodva, a walesi csúcson megerősítve minden terület számára világos elvárások fogalmazódtak meg. „A tartalékos rendszerrel kapcsolatos egyik fő irányt a munkáltatói támogatás megvitatása képezi, hiszen a tartalékos rendszer sikerének minden ország esetében egyik záloga a civil szektorral történő szoros együttműködés ezen a téren" − fogalmazott Orosz Zoltán. „A tartalékos rendszerek egységes oktatási, képzési és kiképzési elgondolásának alapját a tartalékosok nemzetközi színtereken való alkalmazásának igénye tette indokolttá. Mindez az együttműködés és az interoperabilitás elengedhetetlen feltétele." Az altábornagy eredményes és hatékony tapasztalatcserét kívánt a résztvevőknek.

A magyar haderő részéről az MH HKNYP felelősségi körébe tartozik az NRFC feladataiban való közreműködés és a nemzetközi értekezleteken történő részvétel. Ezen értekezletek konkrét feladata a NATO tartalékerejével kapcsolatosan kialakított szabályozói környezet folyamatos vizsgálata, pontosítása, valamint az új feladatoknak, felajánlásoknak (intelligens védelem, stratégiai kommunikációs terv, munkáltatói kompenzáció, valamint az egységes képzési, kiképzési elgondolás) megfelelő kidolgozása. Az NRFC égisze alatt évente négy programot rendeznek: ezek közül kettő a delegációvezetők konferenciája, amely témája a NATO-nemzetek tartalékos rendszerei fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata, a másik két program pedig a tanács törzstisztjeinek munkaértekezlete.

1595991025

Fotó: Dévényi Veronika