Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Omár molla következményekkel fenyegetőzik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 15. 8:33

Omár molla, az afganisztáni tálibok vezetője szerint „komoly következményei” lesznek, ha az afgán kormány megállapodást köt az Egyesült Államokkal az amerikai katonai jelenlét fenntartásáról 2014 vége után is.

A kétoldalú biztonsági szerződésről hónapok óta tárgyalnak a felek. John Kerry amerikai külügyminiszter látogatása után egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő azt mondta pénteken, hogy „a vitás ügyek többsége esetében csökkent a nézetkülönbség", de megállapodás nem született.

„A betolakodóknak és szövetségeseiknek meg kell érteniük, hogy a stratégiai megállapodásnak súlyos következményei lesznek rájuk nézve" – hangoztatta a molla egy október 13-ai, vasárnapi internetes közleményben és azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy „soha nem fogadják el" amerikai bázisok fenntartását afgán földön, és hogy „a fegyveres dzsihádot még nagyobb erővel folytatják ellenük".

A tálib vezető a közleményben elutasította a jövő áprilisra kitűzött afganisztáni elnökválasztást is, és felszólította a lakosságot, hogy ne vegyen részt benne.