Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet a loja dzsirga jövő heti tanácskozásának helyszínénél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 17. 16:52

Öngyilkos merénylő rohant bele gépkocsijával november 16-án, szombaton az afgán hadsereg egy katonai járművébe, amely a törzsi vezetőkből és vénekből álló afgán testület, a loja dzsirga jövő hétre összehívott tanácskozásának helyszínét biztosította: hatan meghaltak, huszonkét ember megsebesült – közölte a belügyminisztérium szóvője.

A szombati merényletet alig néhány órával azután követték el, hogy Hamid Karzai afgán elnök bejelentette az Egyesült Államokkal kötendő biztonsági megállapodás tervezetének elkészültét, és felszólította a tálibokat és más felkelőket, vegyenek részt annak megvitatásában a loja dzsirga jövő csütörtöki tanácskozásán, „mondják el véleményüket, függetlenül attól, hogy helyeslik-e azt, vagy sem".

A csütörtökön kezdődő tanácskozás mintegy háromezer résztvevője egyebek között dönt arról, hogy fenntartsák-e az amerikai katonai jelenlétet hazájukban 2014 vége, a NATO vezette nemzetközi erők kivonulása után. Karzai elnök „nagyon fontosnak" nevezte az eseményt Afganisztán szempontjából, a tálibok azonban elvetik a loja dzsirgát, mint „szemfényvesztést", amelynek célja megnyitni az utat amerikai csapatok állandó afganisztáni jelenléte előtt. A felkelők a tanácskozás bojkottjára szólítottak fel, és azzal fenyegetőznek, hogy megbüntetik a résztvevőket, ha jóváhagyják a megállapodást Amerikával.

Hamid Karzai azt mondta szombaton, hogy a loja dzsirga jóváhagyása nélkül Afganisztán valószínűleg nem írja alá a biztonsági megállapodást az Egyesült Államokkal.

A szombati robbantásos merénylet mintegy kétszáz méterre történt attól a hatalmas sátortól, ahol a loja dzsirgát tartják. A detonáció elpusztított, illetve súlyos megrongált egy buszt, több személyautót és számos boltot. A halottak között négy polgári személy, egy katona és egy rendőr van.

Szedik Szeddiki, a belügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy a nagy biztonsági készültség ellenére végrehajtott merénylet arra enged következtetni, támadások várhatók a következő napokban is, de szerinte a biztonsági erők képesek lesznek meghiúsítani e merényleteket.