Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet az afgán törzsi vezetők gyűlésén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 7. 10:01

Felrobbantotta magát két öngyilkos merénylő január 6-án, vasárnap törzsi vezetők gyűlésén a dél-afganisztáni Szpin-Baldak körzetében, öt ember halálát és tizenöt sebesülését okozva – közölték a helyi hatóságok.

A detonáció a gyűlésnek otthont adó épületben történt – mondta Dzsaved Faiszal, Kandahár tartomány kormányzójának szóvivője. A merénylők autón érkeztek, a bejáratnál őrt álló rendőrt megölve behatoltak az épületbe, s ott végrehajtották öngyilkos akciójukat.

Kandahár az ország egyik legveszélyesebb, az erőszaktól leginkább sújtott tartománya.

A helyi törzsi vezetők tanácsa (súra) minden vasárnap összeül abban a kormányzati épületben, ahol a merénylet történt – közölte Mohammad Ali rendőrfőnök. A szpin-baldaki körzet fontos folyosó, ahol tálib harcosok beszivároghatnak az országba Pakisztánból, egyúttal pedig a fegyver- és drogcsempészet jelentős útvonala.

A kabuli belügyminisztérium vasárnap kiadott közleménye szerint afgán rendőrök az elmúlt 24 órában hét tálib fegyverest megöltek és kilencet őrizetbe vettek, továbbá nagy mennyiségű fegyvert és lőszert foglaltak le Kabul, Uruzgán, Vardak, Gazni, Hoszt és Faráh tartományban. A tálibok még nem fűztek megjegyzést e hírhez.

Egy másik kabuli hír szerint az afgán hatóságok elkezdték több száz tálib lázadó szabadon bocsátását annak reményében, hogy ilyen gesztusokkal elősegíthető a megbékélés folyamata, tekintettel a nemzetközi erők 2014 végi kivonulására. A foglyok többségét a fővárostól északra lévő Bagram amerikai börtönében tartották eddig fogva, majd a börtön az afgán hatóságok ellenőrzése alá került.

Hamid Karzai államfő, aki a jövő héten Barack Obama amerikai elnökkel tárgyal Washingtonban, a 2014 utáni jó afgán-amerikai kapcsolatok feltételéül szabta a bagrami börtön és a börtön 3 ezer foglya fölötti afgán ellenzést. Az átadás tavaly megtörtént, bár az amerikai kormány hangoztatta amiatti aggodalmát, hogy a szabadon engedett foglyok közül sokan visszatérnek a felkelők soraiba.