Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aszad válságrendezési tervvel állt elő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 7. 11:22

Bassár el-Aszad szíriai elnök általános mozgósítást sürgetett január 6-án, vasárnap az általa terroristáknak nevezett lázadók ellen, és megbékélési konferencia megrendezését is javasolta. Az ellenzék azonnal elutasította Aszad javaslatát, az Európai Unió pedig ismét lemondásra szólította a szíriai vezetőt.

Az államfő a damaszkuszi operaházban, éljenző hívei előtt tartott közel egyórás beszédében azt javasolta, hogy Szíriában rendezzenek megbékélési konferenciát azok részvételével, akik „nem árulták el Szíriát". Össznemzeti párbeszéd révén koalíciós kormány alakulna, amely megrendezné a választást. Általános amnesztiát hirdetnének, és népszavazásra bocsátanának egy nemzeti chartát, amely szavatolná az ország egységét – jelezte az elnök.

Aszad válságrendezési tervének legfőbb feltétele, hogy a térségbeli és a nyugati országok vessenek véget a „terroristák" kiképzésének, pénzelésének és felfegyverzésének. Mihelyt ez megtörténik, a hadsereg tűzszünetet hirdet – mondta Aszad, és köszönetet mondott elsősorban Oroszországnak és Kínának, amiért úgymond nem engedték meg a külső beavatkozást országa belügyeibe.

A szíriai vezető beismerte, hogy a damaszkuszi hatalom egyelőre nem talált partnert a béketárgyalások folytatásához, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdekelt a politikai rendezésben. Hangsúlyozta azonban, hogy Damaszkusz nem fog tárgyalni „a Nyugat által teremtett bábokkal".

„Urakkal fogunk tárgyalni és nem szolgákkal" – mondta Aszad.

Az államfő szerint Szíriában valóban háború dúl, de – mint fogalmazott – nem a hatalom és ellenzéke között, hanem a nép és a gyilkosok, a haza és ellenségei között. „Terroristákkal harcolunk, akik az al-Kaida eszméit vallják, amelyek idegenek a szíriai kultúrától és az iszlámtól" – hangoztatta Aszad.

A szíriai elnök az általános mozgósítás emlegetésekor azt mondta: „Erőt kell alkalmazni ahhoz, hogy vereséget mérjünk a terroristákra".

A szíriai ellenzék azonnal elutasította Aszad békekezdeményezését. Valíd al-Bunni, a legnagyobb ellenzéki szervezet, a Nemzeti Koalíció szóvivője szerint Aszad javaslataival csupán útját akarja állni annak a politikai rendezésnek, amely Lahdar Brahimivel, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottjával hamarosan folytatandó orosz-amerikai tárgyalásokon körvonalazódhat.

Nem késlekedett a válasszal az Európai Unió sem. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében kijelentette, hogy Aszadnak a politikai megoldás érdekében távoznia kell. „Figyelmesen megvizsgáljuk, hogy van-e bármi új a beszédben, de fenntartjuk álláspontunkat, miszerint Aszadnak távoznia kell, és lehetővé kell tennie egy politikai átmenetet" – közölte Ashton.

William Hague brit külügyminiszter szerint Aszad beszéde „a képmutatásnál is több volt. Üres ígéreteivel a szíriai elnök senkivel sem fogja a bolondját járatni" – tette hozzá Hague.

Bassár el-Aszad utoljára 2012 júniusában mondott nyilvános beszédet, mégpedig a parlamentben. November elején, egy orosz televíziós csatornának adott interjúban elutasította, hogy száműzetésbe vonuljon. Mint mondta, Szíriában fog élni és meghalni.

A 22 hónappal ezelőtt kezdődött szíriai fegyveres viszályban az ENSZ adatai szerint körülbelül 60 ezer ember halt meg Szíriában.