Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolcezresek

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. január 7. 12:35

Repüléstörténetet írt 2012-ben a kecskeméti repülőbázis állománya: 3000 kilométeres áttelepülést követően, Svédországban sikeresen végrehajtottak egy levegő-levegő gépágyú- és rakétalövészetet, valamint földközeli, nagysebességű repüléseket is végeztek.

1595947244
Feszített tempójú, de eredményes évet tudhatnak maguk mögött az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái. Kilián Nándor dandártábornok, a bázis parancsnoka azonban már tudja: az idei esztendő sem lesz könnyebb.

– Egy váratlan „ajándékkal" a Gripenek lízingidejének tíz évvel, 2026-ig történt meghosszabbításával „indult" 2012, majdnem a duplájára, 32 800 órára növekedett a repülhető óráink száma. Ennek köszönhetően tavaly 1700 órát repültünk, így lényeges több kiképzési feladatot tudtunk végrehajtani, mint korábban. Többek közt ez is alátámasztja sejtéseimet: hároméves viszonylatban átlagos évet zártunk tavaly; keményebbet, mint 2011-ben, de állíthatom, hogy lazábbat, mint az idei – foglalta össze az elmúlt évben végzett munka és a 2013 kiképzési feladatok várható arányait Kilián tábornok. – Februárban egy légtérsértő gép elfogásának gyakorlásával, a Lima feladattal „melegítettünk be" 2012-re, a következő hónapokban történtek aztán be is bizonyították, hogy milyen nagy jelentősége van a pilóták felkészültségének, a készenléti szolgálat feszes ellátásának. Évente ugyanis átlagosan közel félmillió repülőgép használja Magyarország légterét; tavaly berepüléskor harmincketten nem jelentkeztek be a polgári légiforgalmi irányításnál.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 11-én, pénteken megjelenő számában!)