Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylő hajtott egy egyiptomi laktanyába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 11. 11:31

Öngyilkos merénylő hajtott robbanóanyaggal megrakott autójával egy laktanyába március 10-én, kedden az egyiptomi el-Arís városában, a Sínai-félsziget északi részén. A robbantásban egy civil életét vesztette, legkevesebb 27 katona megsebesült.

A Földközi-tenger partján fekvő kikötővárosban a hajnali órákban végrehajtott merénylet célpontja a rendőrséghez tartozó félkatonai szervezet, a központi biztonság helyi főhadiszállása volt.

Biztonsági források szerint a katonák lövéseket adtak le a közeledő járműre, és sikerült megakadályozni, hogy bejusson a laktanya területére, de a terrorista így is hatalmas pusztítást végzett. A létesítményt körbevevő védőfal egy szakaszon teljesen leomlott, és a közvetlen közelben álló Sínai Egyetemben is súlyos károk keletkeztek.

A civil halott a jelentések szerint éppen a tetthely mellett haladt el autójával, amikor a hatalmas detonáció történt.

Előző nap, hétfőn három katonával végzett egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet ugyancsak a Sínai-félsziget északkeleti részén.

Egyelőre senki sem jelentkezett a keddi merénylet elkövetőjeként, de a helyi sajtó szerint minden jel arra utal, hogy az ország legveszedelmesebb terrorszervezete, az Anszár Beit al-Makdisz áll a támadás mögött. A főként a Gázai övezettel és Izraellel szomszédos régióban tevékenykedő milícia ellen Kairó másfél éve folytat hadjáratot.

Hétfőn ugyanott egy fiatal beduin levágott fejű holttestére akadtak helyi lakosok. Az áldozat személye egyelőre ismeretlen, a helyiek ugyanakkor abból indulnak ki, hogy egyike azoknak az embereknek, akiket az említett dzsihadisták néhány napja elhurcoltak.

Az időközben az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi ágaként – néhány hónapja Sínai Tartomány néven – működő terrorcsoport gyakran követ el hasonló rémtetteket a környék beduinjaival szemben. Az áldozatokat legtöbbször azzal vádolják, hogy a központi erők terrorellenes harcát segítik, vagy pedig azzal, hogy Izraelnek kémkednek. Az utóbbi két évben ez volt a huszadik lefejezett holttest, amelyet a környéken találtak.