Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Palotaőrök – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 11. 12:10

Három esztendeje szolgának őrhelyeiken, állnak rezzenéstelen arccal, s tűrik az időjárás viszontagságait, valamint a turisták olykor túl közeli „rajongását”. A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének szervezetébe tartozó Honvéd Palotaőrség felkészítése a Sándor-palota protokolláris őrzésére 2011 őszén kezdődött meg.

1595989242
Az állomány bevonultatása, kiválasztása és a katonák két hónapos szakfelkészítése 2011 novemberében indult, mintegy 45–50 fővel. Érdekes volt a feladat, hiszen teljes mértékben nekünk kellett a koncepciót kidolgoznunk, mivel csak az irányelveket határozták meg számunkra – emlékszik vissza a kezdetekre Kiss Ferenc alezredes, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnokhelyettese, a Honvéd Palotaőrség parancsnoka. – Az volt az elvárás, hogy a Sándor-palota nyugati és déli kapujánál legyen hagyományos dísz­őrség, ugyanakkor figyelembe kellett venni azt is, hogy ez a turisták számára érdekes legyen. Úgy döntöttünk, hogy két felállítási helyen, 12 fővel, órás váltásokkal hajtjuk ezt végre, és minden délben alaki bemutatót is tartanak a katonák. A felkészülés után a palotaőrség 2012. január 7-én állt szolgálatba, ünnepélyes keretek között.

„A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény, valamint a Magyar Honvédség által védendő létesítmények kijelölésére, a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklyék körére és őrzésükre vonatkozó szabályokról szóló kormányrendelet a Magyar Honvédség feladataiként határozta meg a köztársasági elnökhöz kötődő protokolláris feladatok ellátását, valamint a Sándor-palota protokolláris őrzését. Ezzel, hatvanhat év után visszatérünk egy olyan tradícióhoz, amely az önök dicső elődeinek, a hajdani nemesi testőrségnek nyomdokait követi. A mai naptól önökre, honvéd palotaőrökre vár az a nemes feladat, hogy megjelenítsék és élővé tegyék ezt a tradíciót. Kiváló és magasztos feladat ez, amelyre kemény, férfias kiképzéssel készültek az elmúlt hónapokban. Azt várom és elvárom önöktől, hogy szolgáljanak a Honvéd Palotaőrség jelmondatához híven, vitézséggel és hűséggel!" – olvasható a Honvéd Vezérkar főnökének parancsában.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 13-án, pénteken megjelenő számában!)