Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 20. 8:52

Öngyilkos merénylő robbantott március 19-én, szombaton Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében, a robbanás a merénylőn kívül öt ember – köztük három izraeli és egy iráni állampolgár – halálát okozta. A terrorcselekményben további 36-an sebesültek meg.

Az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy a sérültek között legalább 11 izraeli állampolgár van, és közülük kettőnek súlyos az állapota. A vöröskereszt izraeli megfelelője két repülőgépet küld Isztambulba az izraeli sérültek hazaszállítására.

Szemtanúk szerint az emberek futva menekültek a környékről, és a városrész felett rendőrségi helikopterek köröztek.

A rendőrség lezárta a környéket, ahol még tart a helyszínelés.

Vasip Sahin isztambuli kormányzó elmondta, hogy a merényletet egy helyi kormányhivatal épülete előtt hajtották végre a Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi), amelyen számos kávézó, étterem és külföldi konzulátusi épület is található. Szavai szerint az egyik súlyos sebesült a kórházba szállítás után életét vesztette.

A politikus ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a lakosságot: azt mondta, hamisak azok a híresztelések, hogy újabb merényletekre kell számítani a város más részein.

Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a sebesültek közül heten súlyos állapotban vannak, és a 36 sebesült harmada külföldi.

Egy magas rangú tisztségviselő közlése szerint a nyomozás első eredményei azt mutatják, hogy az Iszlám Állam vagy az illegális Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) követte el az isztambuli merényletet. Az illetékes azt mondta, hogy a támadót rendőrök akadályozták meg abban, hogy az eredeti célpontjánál robbantsa fel magát, és végül „félelmében" idő előtt léptette működésbe a testére rejtett pokolgépet.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a merényletre reagálva azt hangoztatta, hogy országa minden erejével folytatja a terrorizmus elleni harcot. Cavusoglu az iráni vendégével, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után nyilatkozott.

Ahmet Davutoglu miniszterelnök rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze.

Később Davutoglu írásos közleményben „hazaárulásnak" minősítette és „embertelennek" nevezte a robbantást. A kormányfő közlése szerint a merényletet „terrorista központok" követték el. Leszögezte, hogy Ankara folytatja a hasonló központok elleni küzdelmet, és az ilyen csoportok nem fogják elérni céljukat. „Harcunk az eddigi elszántsággal és határozottsággal fog folytatódni mindaddig, amíg a terrorizmust teljesen ki nem írtjuk" – hangsúlyozta.

A német külügyminisztérium a merénylet után néhány órával arra szólította fel az Isztambulba látogató turistákat, hogy maradjanak szállodájukban.

Törökországban már eddig is nagy volt a feszültség, miután az elmúlt hetekben két autóbombás merényletet is elkövettek Ankarában, és mindkettőért a PKK egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, akkor 28-an haltak meg. Múlt vasárnap pedig egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, s a két támadóval együtt 37 ember vesztette életét.

A török hatóságok Ankarában és Isztambulban is fokozták a biztonsági intézkedéseket a kurd tavaszünnep, a március 21-én beköszöntő newroz közeledtével, amelyet a törökországi kurdok hagyományosan nemzeti azonosságuk megerősítésére használnak, jogaik bővítését követelve.