Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

OPWC: megsemmisítették a vegyi fegyverek célba juttatására alkalmas szíriai lőszereket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 7. 16:41

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) december 6-án, pénteken bejelentette, hogy sikerült megsemmisíteni a vegyi fegyverek célba juttatására alkalmas összes szíriai lőszert, és ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a mérgező anyagok felszámolásának 2014 közepéig tartó folyamata.

A hágai székhelyű szervezet a múlt hónapban a pusztító vegyi anyaggal megtölthető lőszerek 63 százalékának megsemmisítéséről adott hírt, noha akkor Bassár el-Aszad kormánya azt állította, hogy az összes ilyen eszközt felszámolták. Ez utóbbi információt az OPWC csak most tudta teljes bizonyossággal elfogadni.

Az ENSZ és az OPWC ellenőrei ugyancsak megerősítették, hogy Homsz környékén működésképtelenné tettek vegyi fegyver gyártására szolgáló épületeket és egyéb létesítményeket.

Szíria 1300 tonna vegyifegyver-gyártáshoz szükséges vegyi anyag és prekurzor (elővegyület), valamint több mint 1200 töltetlen lőszer meglétét jelentette be. Damaszkusz 41 olyan épületről nyújtott be információkat, amelyeket vegyi fegyverek gyártására lehet használni.

Az OPCW korábbi közleménye szerint 2014. február 5-ig el kell szállítani Szíriából és „a lehető legbiztonságosabb, leggyorsabb módon" meg kell semmisíteni az országban összegyűjtött 1300 tonna szarint, mustárgázt és egyéb mérgező anyagot, kivéve az izopropanolt, amely a szarin egyik fő alkotóeleme, és azt Szíriában semlegesítenék. A legveszélyesebb anyagokat már december 31-éig el kell szállítani az országból.

A szíriai hatalom által bejelentett vegyifegyver-gyártó létesítményeket december 15. és 2014. március 15. között kell felszámolni. A legveszélyesebb anyagokat 2014 áprilisáig, a többit pedig június 30-áig kell megsemmisíteni. Az amerikai kormány felajánlotta, hogy egyik hajóján, nemzetközi vizeken semmisítsék meg a legveszélyesebb szíriai vegyi fegyvereket.