Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óriási felháborodás Seselj miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 19. 22:47

Horvát európai parlamenti képviselők elítélő állásfoglalást várnak az Európai Parlamenttől (EP) Vojislav Seselj szerb radikális politikus, hágai vádlott megnyilvánulásai és ideiglenes szabadlábra helyezése miatt – írták november 19-én, szerdán a horvát lapok.

Andrej Plenkovic konzervatív EP képviselő közölte: együtt lobbizik Tonino Picula horvát szociáldemokrata EP-képviselővel – volt külügyminiszterrel -, hogy Brüsszel egyértelműen állást foglaljon és ítélje el Seselj megnyilvánulásait, valamint azt, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék rákbetegsége miatt ideiglenes szabadlábra helyezte őt. Szerintük minderre Horvátországnak is kötelessége reagálnia.

Plenkovic azt mondja, Seselj szabadlábra helyezése instabilitást okoz mind Szerbiában, mind a környező régiókban. Szerinte nagy esély van arra, hogy az EP már a jövő héten határozatot hoz.

Horvátország minden tájáról tízezrek érkeztek kedden a kelet-szlavóniai Vukovárra, hogy a város délszláv háború idején történt elestének 23. évfordulóján leróják kegyeletüket az áldozatok előtt.

Vojislav Seselj háborús bűnökkel vádolt ultranacionalista szerb politikus a szerb radikális párt honlapján a vukovári évforduló alkalmából gratulált a „csetnikeknek", amiért három hónapig tartó nehéz harcokban 23 évvel ezelőtt „felszabadították" a várost. A nyilatkozatban az is leírta: pártjával mindent megtesz azért, hogy a volt krajinai területek, valamint Vukovár városa újra a „Nagy-Szerbiához" tartozzon.

A horvátországi háború kezdetén, 1991. november 18-án szerb fegyveresek áttörték a horvát honvédelem állásait Vukovárnál, a város kórházában tartózkodó 261 embert – sebesülteket, orvosokat, nővéreket – buszokba zsúfolták és a közeli ovcarai mezőgazdasági telep raktáraiba zárták, majd két nappal később kivégezték. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.

Ivo Josipovic horvát elnök már korábban levélben fordult Theodor Meronhoz, a hágai Nemzetközi Törvényszék elnökéhez azért, mert szerinte Seselj gyűlöletbeszéde veszélyezteti a stabilitást és a békét Délkelet-Európában. A szerb nacionalista politikus keddi megnyilvánulása után az elnök saját Twitter profilján azt írta: az ilyen szégyenteljes megnyilvánulások miatt kell Seseljnek visszamennie Hágába.