Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetbe vettek két volt tábornokot Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 2. 8:11

Törökországban őrizetbe vettek két volt tábornokot az 1997-es katonai puccsban való részvételük miatt.

Amint a félhivatalos Anadolu Ajansi török hírügynökség jelentette, Erdal Cealanoglu volt hadseregparancsnokot és Yücel Özdir volt tábornokot február 28-ra, csütörtökre virradóra az Ankara egyik elővárosában, Sincanban lévő, különlegesen őrzött börtönbe szállították.

Sincanban napra pontosan 16 évvel ezelőtt a hadsereg nyomására volt kénytelen lemondani az akkori iszlamista miniszterelnök, Necmettin Erbakan.

Cealanoglu és Özdir a kihallgatás után vizsgálati fogságba kerül.

Velük ellentétben három további magas rangú katonatiszt – Aslan Güner, a katonaiskolák korábbi vezetője, Mehmet Baspinar korábbi tábornok, valamint Mehmet Cumhur Yatikkaya ezredes – szabadlábon marad ugyan, de az igazságszolgáltatás felügyelete alá kerül.

A török hadsereg, amely magát a világi török köztársaság biztosítékának és védelmezőjének tekinti, az elmúlt évtizedekben többször – 1960-ban, 1971-ben és 1980-ban – hajtott végre államcsínyt.

Recep Tayyip Erdogan jelenlegi miniszterelnök konzervatív-iszlamista kormánya – a kormányfő pártja Erbakan politikai mozgalmából nőtt ki – 2002-es hivatalba lépése óta azért küzd, hogy megnyirbálja a hadsereg politikai befolyását. Állítólagos államcsínytervek miatt számos aktív és nyugalmazott tisztet börtönöztek be, és százak ellen indultak különböző eljárások.