Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetben az egyik legkeresettebb mexikói drogbáró

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 27. 20:14

Elfogta a mexikói hadsereg a Los Zetas drogkartell egyik vezetőjét, az El Talibán (Tálib) fedőnéven is ismert Iván Velázquez Caballerót helyi idő szerint szeptember 26-án, szerdán – közölte a mexikói haditengerészet.

Velázquez Caballero ádáz belső harcot vívott a Los Zetas élén álló Miguel Ángel Trevino Morales ellen, ami a hatóságok szerint közrejátszott abban, hogy az utóbbi időben megugrott a drogkereskedelemmel összefüggő bűncselekmények száma Észak-Mexikóban.

A haditengerészet közleménye szerint a Z–50-ként, illetve L–50-ként is ismert drogbárót, akinek fejére a hatóságok 2,3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, a közép-mexikói San Luis Potosí szövetségi államban vették őrizetbe.

A Los Zetas drogkartell játssza a főszerepet a mexikói drogháború legvéresebb epizódjaiban. A csoport, amelynek szolgálatában mintegy tízezer fegyveres áll, annak ellenére növeli befolyását az országban, hogy több rivális drogbanda egyesítette ellene erőit.

Két héttel ezelőtt Mexikó másik fő drogbandájának, a Golfo (Öböl) kartell vezetője, Jorge Costilla, alias El Coss került a hatóságok kezére.