Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz katonai bázisnál kezdte meg örményországi látogatását Putyin

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 3. 10:51

Vlagyimir Putyin az orosz katonai bázisnak helyet adó Gjumri városában kezdte meg december 2-án, hétfőn hivatalos örményországi látogatását.

Az orosz államfő Szerzs Szargszján örmény elnök társaságában részt vesz a 3. orosz-örmény régióközi fórumon, és ezt követően tekinti meg a Gjumriban lévő 102-es számú orosz katonai objektumot. Vlagyimir Putyin és vendéglátója ezt követően utazik Jerevánba – tájékoztatott a Kreml sajtószolgálata.

A két államfő tárgyalásainak középpontjában a hegyi-karabahi konfliktus rendezése és Örményországnak az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz és a három ország alkotta úgynevezett Egységes Gazdasági Térséghez való csatlakozása áll.

Szerzs Szargszján szeptember 3-án, oroszországi látogatásán jelentette be, hogy országa a vámunió tagjává válna. A kérés kapóra jött Moszkvának, amely ugyanerről próbálta meggyőzni az akkor még európai uniós társult tagsági szerződés aláírására készülődő Ukrajnát.

Az orosz katonai bázisnak – amely Örményország második legnagyobb városában, Gjumriban, a török határ közelében található – komoly jelentősége van Oroszország Kaukázuson túli jelenléte és egyúttal Örményország biztonsága szempontjából – emelte ki a Kreml sajtóközleménye.

Az orosz katonai kontingens állomásoztatásáról Moszkva és Jereván 1995. március 16-án írta alá a szerződést. A megállapodás 2044-ig hatályos, és addig Oroszország ingyen használhatja a területet. A bázison három motorizált lövészezred, tüzérségi ezred és egy különálló harckocsizó zászlóalj található. Összesen mintegy 5 ezer fő teljesít ott szolgálatot.