Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz látogatók tartanak Ausztrália felé

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. november 13. 14:11

Négy hadihajóból álló orosz haditengerészeti kötelék tart Ausztrália felé. A nemzetközi vizeken hajózó flottát az orosz csendes-óceáni flottához tartozó VARJAG cirkáló vezeti.

A Szláva-osztályhoz tartozó irányított rakétákat hordozó cirkáló 1989 óta áll hadrendben, s 2008 elején került a csendes-óceáni flottához, melynek jelenleg zászlóshajója. A köteléket az Udalok-osztályú MARSAL SAPOSNYIKOV romboló, egy olajszállító hajó és egy vontatóhajó egészíti ki.

1595982371

Az orosz flottát az ausztrál királyi haditengerészet két Anzac-osztályú fregattja, a HMAS PARRAMATTA és HMAS STUART kíséri Ausztráliától északra, a Korall-tengeren. A hajókat azonban mát egy hete figyelték a levegőből, amint a Solomon-szigetek és Pápua-Új-Guinea között délnek vették az irányt. A feladatra az ausztrál királyi légierő AP-3C Orion nagy hatótávolságú tengerészeti felderítőgépeit alkalmazták.

A csendes-óceáni orosz flotta szóvivője szerint a művelet célja az orosz haditengerészeti jelenlét biztosítása, egyben az orosz zászló „felmutatása".