Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz tengerészgyalogosok haltak meg Szíriában?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 22. 14:18

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlegének sajtószolgálata szerint huszonhat orosz tengerészgyalogos holtteste érkezett meg Szíriából a törvénytelenül bekebelezett Krím-félszigeten lévő Szevasztopol kikötővárosba. Az erről szóló közleményt október 20-án, kedden hozta nyilvánosságra több ukrán hírforrás.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint a Krímen állomásozó orosz tengerészgyalogság 810-es külön dandárjának tagjairól van szó. Arról nem tájékoztatták a sajtót, mi okozta a katonák halálát.

Ugyanakkor a közleményben azt írták, hogy az „orosz katonai vezetés Szíriában nem volt képes megfelelő higiéniai körülményeket biztosítani az oda érkező orosz katonáknak", akik „tömegesen betegednek meg" különböző fertőzések miatt.

Egy hónappal ezelőtt a The New York Times online kiadása egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy a szíriai Latakia kikötővárosban körülbelül kétszáz orosz tengerészgyalogos állomásozik, és 1500 személynek alakítottak ki ideiglenes szállásokat. A lap értesülései szerint An-124-es szállítógépek 10 nap alatt 20 alakalommal fordultak meg a város déli részén kialakított orosz légi támaszponton.