Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország harci helikoptereket és vadászgépeket szállít Iraknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 25. 17:35

Oroszország megkezdte harci helikopterek és vadászgépek szállítását Irakba – közölte július 24-én, csütörtökön egy orosz hadiipari exporttal foglalkozó illetékes, az iraki védelmi miniszter pedig Moszkvába utazott, hogy a katonai együttműködésről tárgyaljon.

Az Irakkal kötött szerződések közül több érvénybe lépett, és folyamatban van a megvalósításuk – közölte egy nevének elhallgatását kérő fegyverexportőr forrás, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett.

Az illetékes szerint a Mi-35-ös helikopterek és a földi harc támogatására tervezett Szu-25-ös csatarepülők szállítása megkezdődött. Hozzátette, hogy Bagdad szerződéseket kötött Mi-28 típusú helikopterek és Pancir-Sz1 légvédelmi rendszerek vásárlására is.

Ilja Mogunov bagdadi orosz nagykövet szerint a Szuhoj gépeket még a nyár vége előtt leszállítják.

A Roszteh orosz állami holding szerint Irak és Oroszország 2012-ben kötött szerződéseket összesen 3,1 milliárd euró értékben 36 darab Mi-28-as helikopter és 48 Pancir légvédelmi rendszer szállítására. További hat darab Mi-35-ös, illetve öt-tíz Szu-25-ös szállításáról később állapodtak meg a felek.

Szadun ad-Dulaimi iraki védelmi miniszter csütörtökön Moszkvába utazott, hogy orosz kollégájával, Szergej Sojguval a két ország közötti katonai együttműködésről tárgyaljon, miközben Irak harcban áll a fegyveres iszlamista lázadókkal.

Sojgu hangsúlyozta: a kétoldalú katonai és műszaki együttműködés sikeresen fejlődik, és Oroszország támogatja „Iraknak a terrorizmus elleni harcát".

Az Interfax által idézett illetékes nem zárta ki, hogy tekintettel a malajziai gép ukrajnai katasztrófájával kapcsolatos helyzetre, az Egyesült Államok nyomást gyakorolhat Bagdadra, hogy mondja le oroszországi megrendeléseit.

Az Egyesült Államok által nyolc év alatt az iraki hadsereg kiképzésére és felszerelésére elköltött dollármilliárdok ellenére a kormányerők nem voltak képesek visszaverni az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) júniusi offenzíváját. A szélsőséges iszlamisták és szunnita szövetségeseik néhány nap alatt elfoglalták Moszult, az ország második legnagyobb városát, valamint jelentős területeket az ország északi és nyugati részében.

A frontvonal azóta stabilizálódott, Washington felderítési támogatást nyújtott, Moszkva és Irán pedig Szuhoj vadászgépeket küldött Bagdadnak.