Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Porosenko: Ukrajna csalódott, hogy Franciaország leszállítja a Mistral hadihajókat Moszkvának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 25. 18:39

Ukrajna „nagyon csalódott”, amiért Franciaország úgy döntött, hogy teljesíti az Oroszországgal Mistral hadihajók szállítására kötött szerződését – jelentette ki július 24-én, csütörtökön az ukrán elnök.

„Ez nem pénz, ipar vagy munkahelyek kérdése. Ez értékek kérdése" – vélekedett Petro Porosenko európai parlamenti képviselőkkel találkozva.

Washington és London élesen bírálták Franciaország döntését, hogy leszállítja az első helikopterhordozó hajót. Barack Obama amerikai elnök sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Párizs nem a szerződés felfüggesztése mellett döntött.

Korábban konfliktushelyzetek esetén több fegyverszállítási szerződést mondtak le vagy függesztettek fel a nemzetközi szankciókon kívül.

„Van egy szabály, amely szerint az aláírt és kifizetett szerződéseket teljesíteni kell" – jelentette ki Laurant Fabius francia külügyminiszter a brit és amerikai bírálatokra válaszolva. Fabius emlékeztetett, hogy a helikoptereket hordozó Mistral partraszállító hadihajók szállításáról még 2010-ben írták alá a szerződést.

Francois Hollande francia elnök hétfőn közölte, hogy az első Mistralt a terveknek megfelelően októberben szállítják Moszkvának, a második leszállítását viszont az ukrán válságban tanúsított orosz magatartástól teszik függővé.

A francia hatóságok korábban azt állították, hogy a hadiipari termékek exportját engedélyező kormányközi bizottság őszre várt döntésétől függ az első Mistral hadihajó szállítása.

Az ukrán hadsereg hadműveletet folytat az ország keleti felében harcoló szakadárok ellen, akiket a kijevi vezetés szerint a lázadást szító Oroszország fegyverez fel.