Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország Latakiába szállítja a vegyi fegyverek megsemmisítéséhez felajánlott teherautókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 19. 20:16

Repülőgépeken kezdte el szállítani Oroszország december 18-án, szerdán a szíriai tengerparton található Latakiába szállítani szerdán a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséhez felajánlott különleges, páncélozott teherautókat – jelentette be Oroszország damaszkuszi nagykövete, akit a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézett.

Tíz gép vesz részt a szállításban – tette hozzá Azamat Kulmuhametov, de azt nem említette, hogy összesen hány teherautót szállít Oroszország ilyen célból az arab országba.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) terve szerint a teherautóknak 12 szíriai helyszínről kell Latakiába szállítaniuk a vegyi fegyvereket. Oroszország a teherautókon kívül más eszközöket is kölcsönöz a szállításhoz.

A fegyvereket a szíriai kikötővárosban egy most még Cipruson horgonyzó dán és egy norvég hajóra rakják, amelyek egy olasz kikötőbe szállítják azokat. Ott átrakják őket egy amerikai hajóra, amelyen azután a nyílt tenger egy titkos pontján elvégzi a megsemmisítést.

Az OPCW kedden véglegesítette a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésének tervét, amely alapján e fegyverek közül a legveszélyesebb ideggázokat március végéig semlegesítik. A maradék, mintegy 800 tonna kevésbé veszélyes vegyi fegyvert február 5-ig szállítják el Szíriából. Június végéig kell ezeket megsemmisíteni, amire már több mint 40 magáncég ajánlkozott.