Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország nem vet be atomfegyvert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 10. 19:36

Oroszország nem vet be atomfegyvert Szíriában a terroristák ellen, mivel hagyományos fegyverekkel is végezni lehet velük – jelentette ki december 9-én, szerdán az orosz külügyminiszter az olasz és orosz médiának adott interjújában. Közben az orosz külügyminisztérium közölte: Oroszország, az Egyesült Államok és az ENSZ háromoldalú tanácskozást tart a szíriai konfliktusról december 11-én Genfben.

Szergej Lavrov olaszországi hivatalos látogatása előtt beszélt arról, hogy Moszkva nem vet be atomfegyvert. Szavait az Interfax orosz hírügynökség idézte. „Semmi szükség nincs arra, hogy a terroristák ellen bármiféle atomfegyvert alkalmazzunk" – hangsúlyozta az orosz miniszter.

Lavrov ezzel Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi kijelentésére reagált, miszerint az új Kalibr típusú manőverező robotrepülőgép, amelyet egy orosz tengeralattjáróról, a Földközi-tengerről indítottak kedden egy szíriai célpont ellen, hagyományos és nukleáris töltettel is felszerelhető. Természetesen ez utóbbi nem jön szóba a terroristák elleni harcban – mondta Vlagyimir Putyin.

Az Egyesült Államok, Oroszország és az ENSZ konzultál.

„Péntekre tervezünk konzultációkat Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottjának részvételével Genfben" – olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében. Oroszországot Gennagyij Gatilov külügyminiszter-helyettes képviseli majd a találkozón.