Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország teljesen kivonul a CFE égisze alól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 12. 10:32

Oroszország a napokban bejelentette, hogy felfüggeszti részvételét az európai hagyományos fegyverek korlátozásáról szóló 1990-es szerződés (CFE) konzultatív csoportjában. Az Oroszországi Föderáció úgy döntött, hogy 2015. március 11-től leállítja a részvételét a konzultatív csoport ülésein. Ezzel teljessé válik Oroszország tevékenységének felfüggesztése a szerződésben – közölte a moszkvai külügyminisztérium képviselője Bécsben.

A szerződés előírásainak alkalmazására Moszkva már 2007-ben moratóriumot hirdetett. Indokként a NATO fegyveres erejének növekedését nevezte meg, és azt rótta fel, hogy a balti tagállamok nem csatlakoztak a CFE-hez.

Oroszország érdekeinek képviseletére a konzultatív csoportban szerdától Fehéroroszországot kérték fel.

Anton Mazur, az orosz külügyminisztérium küldöttségvezetője Bécsben azzal indokolta a döntést, hogy Moszkva politikai és gyakorlati szempontból is értelmetlennek, igazolatlanul költségesnek tartja a részvételt a konzultatív csoportban. Azt is hozzátette ugyanakkor, ez nem jelenti azt, hogy eláll a további párbeszédtől az európai hagyományos fegyverek korlátozásának ellenőrzéséről. „Továbbra is készen állunk a közös munkára a CFE új rendszerének kialakításában, amely megfelel Oroszország és más európai államok érdekeinek" – mondta az orosz diplomata.

Mazur azzal érvelt: „Oroszország hosszú évek során mindent megtett annak érdekében, hogy életben tartsa a hagyományos fegyverek ellenőrzésének rendszerét, fellépett a CFE alkalmazásának kezdeményezőjeként, és ratifikálta az alkalmazásról szóló szerződést", – de szerinte a NATO-tagállamok a szervezet bővítésével gyakorlatilag megkerülték az egyezményt. Azzal is vádolta a szövetséget, hogy „mondvacsinált indokokkal" akadályozták a CFE alkalmazásáról szóló egyezmény életbe lépését. Ez vezetett ahhoz, hogy Oroszország 2007-ben felfüggesztette a hagyományos fegyverek korlátozására vonatkozó szerződés alkalmazását – mondta az orosz külügyminisztérium küldöttségvezetője.

A CFE-szerződést 1990. november 19-én írták alá Párizsban. Az eseményt az akkor létező két katonai tömb, a NATO és a Varsói Szerződés közötti megbékélésnek is tekintették. A megállapodást 1999-ben Isztambulban kibővítették, de annak teljes körű végrehajtását a NATO-tagállamok feltételhez kötötték. Azt szabták feltételnek, hogy Oroszország vonja ki csapatait Grúziából és a Moldovai Köztársaságból.