Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások a dél-szudáni fővárosnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 15. 12:40

Összecsapások törtek ki augusztus 13-án, szombaton késő este a dél-szudáni főváros, Juba közelében a kormányhoz hű erők és az ellenzék hívei között – közölte egy ellenzéki szóvivő.

Szemtanúk heves lövöldözésekről számoltak be a fővárost Ugandával összekötő út mentén található település, Yei környékén.

James Gatdet ellenzéki szóvivő a kiújult harcokért a kormányerőket okolta, amelyek elmondása szerint rátámadtak az ellenzéki fegyveresekre a Juba és Yei közötti úton. Mint mondta, a támadást végrehajtó kormányzati konvojt az ellenzéki erők megsemmisítették.

Steven Lodu Onseimo, Yei régió tájékoztatási minisztere a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a szombat esti erőszakban két polgári személy és egy katona vesztette életét.

Egyelőre nem tudni, hogy a Yei körüli harcok folytatódtak-e vasárnap reggel. Jubai lakosok viszont arról számoltak be, hogy a mobilszolgáltatás leállt a térségben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken adott felhatalmazást arra, hogy további négyezer fős katonai kontingenssel erősítsék meg a világszervezet 13 ezer katonát és rendőrt számláló dél-szudáni misszióját (UNMISS). A BT döntése néhány nappal azután látott napvilágot, hogy harcok törtek ki Salva Kiir dél-szudáni elnök és rivális alelnöke, Riek Machar erői között a kongói és ugandai határ közelében, valamint Jubában is fellángoltak a harcok.

A tavaly augusztusban létrejött békemegállapodást veszélyeztető, napokig tartó összecsapásokban több száz ember halt meg, és több ezren hagyták el a fővárost. Miután az elnökhöz hű Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) kiűzte az ellenzéki erők egy részét a fővárosi bázisaikról, a rivális vezetők tűzszünetre szólították fel csapataikat.

A 2011-ben függetlenné vált, így a világ legfiatalabb államának számító Dél-Szudánban több mint két éve tartó konfliktus miatt már mintegy kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására, sokan a szomszédos államokba menekültek.