Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Észak-Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 17. 19:07

Huszonketten vesztették életüket az utóbbi két nap során húszi tüntetők, illetve felkelők és a kormányhoz hű törzsi harcosok közötti összecsapásokban Észak-Jemenben – közölték helyi források a Reuters brit hírügynökséggel.

A fővárostól északnyugatra fekvő al-Dzsavf tartományban zajló harcokban tizenöt húszi fegyveres és hét szunnita harcos halt meg.

A húszik szóvivője az összecsapások után győzelmet hirdetett, és elmondta, hogy a csoport a tartomány egy jelentős részét hatalmába kerítette. A szunnita törzsek erre reagálva közölték: csak „taktikai visszavonulást" hajtották végre, hogy így tegyék lehetővé a jemeni hadsereg számára a felkelők állásainak a bombázását.

A síita vallású húszi kisebbséghez tartozó tiltakozók az elmúlt hetekben akadályozták a forgalmat a főváros egyik, a repülőtérre vezető főútján, illetve hosszú időn át ülősztrájkot folytattak a kormány lemondatása érdekében minisztériumok, közhivatalok előtt. Fő követelésük az üzemanyag állami ártámogatásának visszaállítása volt. A megmozdulások miatt a lázadók több helyen összecsaptak a fegyveres erőkkel.

A húszi kisebbség évek óta nagyobb önállóságot követel a szunnita többségű jemeni kormánytól. Korábban éveken keresztül vívtak fegyveres harcot a kormány ellen, illetve szunnita csoportokat is támadtak.

Jemen északi részén a síiták vannak többségben, míg országos szinten a szunniták. Ez utóbbiak egy része attól tart, hogy a húszik a térségben újra akarják éleszteni az ezeréves zaidita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottainak mondják magukat.

Jemen az 1960-as évek elejéig imamátus volt, s ennek irányítója egy személyben volt állami és vallási vezető. Az imamátusnak katonai puccs vetett véget 1962-ben.