Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai háborúból világháború

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 17. 20:11

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Az európai háborúból most lett világháború. Azok a csaták, amelyek eddig a gyarmatokon folytak − beleszámítva a Németország által Kínától bérelt Kiaucsau bombázását is − méreteikben még nem voltak olyanok, hogy a szó igazi értelmében beszélhettünk volna világháborúról. De ma olyan esemény híre érkezik, amely az egész földtekét lángba boríthatja. A pekingi német követség hivatalos jelentést küldött a koppenhágai német követséghez arról, hogy Pekingben kitört a forradalom" – számol be a Pesti Hírlap.

A Népszava„Világháború felé…" című cikkében pedig ezt olvashatjuk: „A világháború vihara fenyeget olyan vészjóslóan, ahogyan még soha, amióta a sarajevói gyilkosság óta megindult a háborús áradat. Anglia kincses Indiájában, kincses Egyiptomában, kincses gyarmatain forrongás, fölkelés, lázadás van és Anglia katonái franciaországi és belgiumi meszesgödrökben vagy németországi fogolytáborokban vannak. (…) A föladat: Japán végezzen Indiával, a bér: a terjeszkedés, a kereskedelmi terjeszkedés lehetősége az Óceánon és a szabad kéz mindenfelé, Kanadában, Kínában is. Kína tűrheti majd ezt? Ázsiát nem borítja majd lángba ez a szerződés? Amerika semleges maradhat, ha a gyűlölt „sárga" megvetheti a lábát Kanada földjén? (…)"

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595979052
Címkéklapszemle