Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Kongóban

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. május 31. 15:35

A radikális iszlamista Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű ugandai lázadócsoport huszonnyolc tagjával végeztek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében – közölte a hadsereg szóvivője május 30-án.

Léon Richard Kasonga beszámolója szerint a milicistákat – az ebola járvány egyik gócpontjának számító – Beni városhoz közeli Ngite falu közelében támadták meg. Az eredetileg Ugandából származó – gyermekkatonák alkalmazásáról és súlyos jogsértéseiről hírhedt – csoport gyakran követ el támadásokat Beni térségében, s azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős.

Az 1995-ben alapított ADF céljai nem ismertek pontosan, de a Kongói Demokratikus Köztársaság forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért.

Az országot sújtó ebola betegség megfékezésére irányuló törekvéseket is régóta hátráltatják a helyi fegyveres milíciák támadásai az egészségügyi intézmények ellen.