Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Líbia nyugati részén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 13. 17:53

Legalább huszonhárman meghaltak az iszlamista felkelők és a rivális zenteni milícia tagjai közötti összecsapásokban Líbia nyugati részén – közölték egészségügyi források október 12-én, vasárnap.

A tájékoztatás szerint a Tripolitól 120 kilométerre délre fekvő Kikla városban zajló harcokban negyvenhárman megsebesültek, közülük tízen válságos állapotban vannak.

A szekuláris erőkhöz húzó zenteni fegyveresek szombaton indítottak offenzívát az iszlamisták egyik fellegvárának számító város ellen.

A líbiai fővárost ellenőrzése alatt tartó Fadzsr Líbia (Líbia hajnala) nevű iszlamista fegyveres koalíció egyik parancsnoka közölte, hogy a több helyi törzs támogatását élvező zenteniek hatalmukba kerítették Kikla bizonyos részeit és rövid időre elvágták a várost a Tripolitól mintegy 80 kilométerre délnyugatra található Garjánnal összekötő utat. A neve elhallgatását kérő férfi elmondta, hogy később sikerült visszavonulásra kényszeríteniük a támadókat.

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen volt kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat.

Az országban teljes káosz uralkodik azóta, hogy májusban Halifa Haftár nyugalmazott tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen, arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten. Azóta Tripoli mellett Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban is heves harcok folynak a Haftárhoz csatlakozott erők és az iszlamisták között.

Az ENSZ szerint az országban tomboló polgárháború következtében csak az utóbbi három hét során százezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.