Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsaptak az egyiptomi biztonsági erők a tüntetőkkel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 29. 14:42

Egy tüntető életét vesztette, amikor az egyiptomi biztonsági erők és az egyetemistákból, valamint a megbuktatott Mohamed Murszi elnök követőiből álló tiltakozók november 28-án, csütörtökön összecsaptak egy kairói egyetem környékén. A biztonsági erők könnygázt és vízágyúkat vetettek be a tüntetés feloszlatására.

A hatalomból júliusban elmozdított iszlamista államfő támogatói amiatt tiltakoztak, hogy az egyiptomi hatóságok előző nap súlyos ítéletet hoztak a Muzulmán Testvériség tizennégy női tagja ellen. Egy alexandriai bíróság terrorszervezethez tartozás, szabotázs és erőszak alkalmazásának vádjában bűnösnek találta, és tizenegy év börtönbüntetésre ítélte őket.

Emellett a tiltakozók egy új törvény ellen emelték fel a szavukat, amely engedélyhez köti a tüntetések szervezését. A szabályozást megszegők pénz- és börtönbüntetésre számíthatnak.

A főügyész szerdán elrendelte huszonnégy aktivista négy napig tartó őrizetbe vételét, mivel tiltakozó akciókban vettek részt a tüntetések engedélyezéséről szóló új törvény ellen. Hisám Barakat ugyancsak szerdán elfogatóparancsot adott ki két vezető aktivista ellen, őket elsősorban azzal vádolják, hogy tiltakozásra buzdították a lakosságot.

A vasárnap életbe lépett törvény a világi államberendezkedést támogatók, a fiatalok csoportjai és a katonaság támogatását élvező átmeneti kormányzat hívei körében ellenérzéseket váltott ki.

A kormány indoklása szerint azért van szükség a tüntetések előzetes engedélyeztetésére, hogy helyreálljon a biztonság, és véget vessenek a júliusban megbuktatott Mohamed Murszi elnök támogatói által szervezett, szinte mindennapossá vált tüntetéseknek. A világi államberendezkedést támogató számos aktivista szerint a kormány valójában a készülő alkotmánymódosítással szembeni bírálatokat akarja elhallgattatni.