Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúztak az Országos Tiszti Kaszinó egykori épületénél

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. november 29. 15:54

Katonai tiszteletadással helyeztek el koszorút november 27-én, a Váci utca 38. szám alatt található emléktáblánál, az Országos Tiszti Kaszinó egykori épületének falán.

1595963715

A honvédelmi tárcát Papp Ferenc ezredes (jobbra), a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese képviselte

1899. november 18-án adták át a nagyközönségnek a Váci utca 38. alatt található Országos Tiszti Kaszinó épületét. Az esemény századik évfordulója alkalmából 1999-ben a Honvédelmi Minisztérium, illetve az akkor működő, a kulturális szakterülettel foglalkozó szervezetek emléktáblát helyeztek el a jelenlegi MKB Bank Zrt. épületének falán. Három évvel ezelőtt, Budapest helyőrségparancsnokának kezdeményezésére létrejött a Budapesti Helyőrségi Tiszti Kaszinó, amelynek tagjai szerda délután immáron harmadik alkalommal koszorúzták meg az emléktáblát a bank vezetésével közösen.

A honvédelmi tárcát az eseményen Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese képviselte.
„Az ünnepség egyik különleges mozzanata az volt, hogy ismét elhangzott a közel száz éve elfeledett Lobkowitz-induló" – mondta el a honvedelem.hu kérdésée válaszolva az ezredes, aki a kaszinó történetéből írja doktori értekezését, és egy svédországi egyetem gyűjteményében lelt rá a partitúrára. „Ez azért is fontos, mert a székház felépítésének fő támogatója és kezdeményezője annak idején az akkori helyőrségparancsnok és egyben hadtestparancsnok, Lobkowitz herceg volt" – tette hozzá.

1595963715

Koszorúztak az Országos Tiszti Kaszinó egykori épületénél

A koszorúzáson Kun Szabó István, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár parancsnoka, a főváros helyőrségparancsnoka is részt vett a kaszinó elnökségével, illetve a bank képviselőivel együtt. Mint Papp Ferenc ezredestől megtudtuk, a látványos katonai külsőségek közepette megrendezett koszorúzást évről évre egyre több helyi lakos és nézelődő turista kíséri figyelemmel.

Fotó: Szabó Lajos zászlós