Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ostobaság lenne az iráni atomegyezmény felmondása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 1. 20:10

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint „a legnagyobb ostobaság lenne”, ha Donald Trump, a januárban hivatalba lépő megválasztott amerikai elnök felmondaná az iráni nukleáris fejlesztési programról kötött megállapodást.

John Brennan, aki már bejelentette, hogy januárban távozik tisztségéből, a BBC televíziónak adott, november 30-án, szerdán sugárzott interjúban elmondta: arra figyelmeztette Trump stábját, hogy az iráni atomegyezmény felmondása – amelyet Trump a választási kampányban kilátásba helyezett – katasztrofális következményekkel járhatna, mert az iráni politika keményvonalas erőinek malmára hajtaná a vizet, és nukleáris fegyverkezési versenyt indíthatna el a térségben, ha újraindulna az iráni atomprogram.

Brennan szerint nem volt még példa arra, hogy egy új amerikai kormányzat egyoldalúan felmondott volna egy olyan nemzetközi szerződést, amelyet elődje kötött.

A szíriai háborúról szólva a CIA vezetője kijelentette: arra intette Trumpot és stábját, hogy bánjanak óvatosan az orosz együttműködési javaslatokkal. „Remélem, hogy javulnak majd az orosz–amerikai kapcsolatok, de óvakodni kell az orosz ígéretektől, mert Oroszország ezeket nem szokta betartani" – mondta Brennan a BBC-interjúban.

John Brennan a szíriai civil lakosság körében elkövetett „felháborító mészárlással" vádolta Oroszországot és a Moszkva által támogatott szíriai kormányerőket. Hozzátette: véleménye szerint az Egyesült Államoknak folytatnia kell a mérsékelt szíriai ellenzéki erők támogatását, annak érdekében, hogy képesek legyenek szembeszállni a szíriai hadsereg, Irán, a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és Oroszország „közösen indított rohamával".

A CIA igazgatója szerint Szíria jövője Oroszország kezében van, de az orosz tárgyalási taktika „nem őszinte", Moszkva célja a folyamat elhúzása egészen addig, amíg az ostromlott Aleppó városát „sikerül megfojtani".

Azokról a vádakról, hogy Oroszország megpróbálta elektronikus eszközökkel, illetve információk kiszivárogtatásával, álhírekkel befolyásolni az amerikai elnökválasztás eredményét, Brennan azt mondta: vannak arra utaló jelek, hogy Moszkva törekedett erre, de a hatásról a CIA vezetője nem bocsátkozott részletekbe. Elmondta viszont, hogy ebben az ügyben személyesen felvette a kapcsolatot az orosz hírszerzés illetékeseivel, és figyelmeztette őket arra, hogy „az ilyesmi visszaüthet".

Az Egyesült Államoknak „nem szabad lesüllyednie az ő szintjükre" azzal, hogy hasonló eszközökkel válaszol, mert ez a helyzet eszkalálódásának kockázatával járna, de más módszerekkel is meg lehet értetni Oroszországgal, hogy az ilyen tevékenység elfogadhatatlan – mondta a szerdai BBC-interjúban a CIA igazgatója.