Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán felelősségét vetette fel az utóbbi napok terrorakcióiért az afgán elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 11. 13:41

Hivatalba lépése óta először beszélt Pakisztán felelősségéről a Kabulban az utóbbi napokban elkövetett tálib terrorcselekményekkel kapcsolatban augusztus 10-én, hétfőn Asraf Gáni afgán elnök, aki eddig a két szomszédos ország kapcsolatainak javítására törekedett.

Hivatalba lépése óta először beszélt Pakisztán felelősségéről a Kabulban az utóbbi napokban elkövetett tálib terrorcselekményekkel kapcsolatban hétfőn Asraf Gáni afgán elnök, aki eddig a két szomszédos ország kapcsolatainak javítására törekedett.

„Az utóbbi napok megmutatták, hogy az öngyilkos merénylőket kiképző táborok és a pokolgépgyárak, amelyek miatt polgáraink meghalnak, ugyanolyan aktívan működnek Pakisztánban, mint korábban. Békét reméltünk, de háborús üzeneteket kapunk Pakisztánból" – közölte az afgán államfő hétfői tévés nyilatkozatában, amelyet azután tett, hogy az utóbbi napokban Kabulban több mint félszáz ember halálát okozta merényletek sorozata.

Megfigyelők szerint a nyilatkozat hangnemváltás Gáni részéről.

Az államfő tavalyi hatalomra kerülése óta kitartott az afgán-pakisztáni kapcsolatok javítása mellett annak ellenére, hogy ez belföldön népszerűtlennek bizonyult, azt remélve, hogy Iszlámábád közreműködhet a szélsőséges mozgalom megbékítésében. Pakisztán az afgán kormány ellen felkelést vezető tálibok fontos hátországának számít, egyes afgán bírálatok szerint az iszlámábádi vezetés megtűri és támogatja a fegyvereseket.

Kabulban péntek óta négy terrorcselekményt követtel el, összesen 56 ember vesztette bennük életét és több százan megsebesültek. Ez volt a legpusztítóbb merényletsorozat az afgán fővárosban 2011 decembere óta.

Az erőszak azt követően fokozódott Afganisztánban, hogy a tálibok megerősítették a vezetőjük, Omár molla 2013-ban bekövetkezett haláláról szóló híreket.