Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni és indiai katonák lőttek egymásra a kasmíri határnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 7. 17:50

Pakisztáni és indiai katonák tűztek össze egymással január 6-án, vasárnap a kasmíri határnál, a fegyveres incidensben egy pakisztáni katona meghalt és egy megsebesült.

A pakisztáni hadsereg közleményében azzal vádolta a szomszédos Indiát, hogy katonái megtámadtak a vitatott hovatartozású Kasmírban a területet indiai és pakisztáni részre osztó, gyakorlatilag határnak számító tűzszüneti vonal közelében egy pakisztáni határőrhelyet, és megöltek egy katonát. Az incidensben egy másik pakisztáni katona súlyosan megsebesült.

A Kasmírban állomásozó indiai csapatok szóvivője viszont azt mondta, hogy a pakisztáni katonák indokolatlanul ágyúzni és automata fegyverekkel is lőni kezdtek egy indiai őrhelyet, és leromboltak egy lakóházat a határ indiai oldalán. A szóvivő szerint az indiai katonák viszonozták a tüzet.

Az incidens rávilágít a két ország kapcsolatainak törékenységére. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válásuk óta három háborút vívott egymással. A két atomhatalom 2002-ben a kasmíri régió vitatott hovatartozása miatt közel állt ahhoz, hogy újabb háborúba keveredjen egymással. A rákövetkező évben tűzszünetben állapodtak meg, de szórványosan azóta is előfordulnak lövöldözések a hegyvidéki területen.