Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni katonák haltak meg egy pokolgépes merényletben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 14. 13:40

Út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában tizennégy katona meghalt, húsz másik megsebesült január 13-án, vasárnap Pakisztán északnyugati, hegyvidéki részén – közölték helyi tisztségviselők.

A támadás célpontja egy katonai konvoj volt. Ez eddig az egyik legtöbb halálos áldozattal járó merénylet az észak-vazirisztáni törzsi területen. A térség a központi kormánnyal szemben álló tálib szélsőségesek és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fellegvára. A régió egyben búvóhelye más fegyvereseknek is, akik a szomszédos Afganisztánban hajtanak végre támadásokat.

A vasárnapi merénylet Doszalli településnél történt, 50 kilométerre délre Mirámsáh tartományi fővárostól – mondták hírszerzési tisztviselők. Az akcióban teljesen megsemmisült két katonai jármű, míg egy harmadik megrongálódott.

Az afgán határ mentén fekvő Észak-Vazirisztánban több ezer katona állomásozik. Szombaton Hakimulla Mehszúd, a Tehrik-e-Talibán Pakisztán (Pakisztáni Tálibok Mozgalma, TTP) vezetője egy röplapon arra szólított fel, hogy a tálibok vessenek véget a kormánykatonák elleni támadásoknak Észak-Vazirisztánban. A tűzszünet nem terjed ki az ország többi részére.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a dokumentum a lázadók közötti szakadás következménye-e. A tálibok vezetői megosztottak ugyanis abban, hogy a pakisztáni államot vagy (az Afganisztánban állomásozó) NATO-erőket tekintsék a fő ellenségnek.