Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb amerikai katonát tartóztattak le Japánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 14. 14:45

Birtokháborítás gyanújával vettek őrizetbe egy amerikai katonát január 13-án, vasárnap hajnalban Jokoszuka városában, aki emellett megszegte az Egyesült Államok Japánban állomásozó csapatai számára elrendelt éjszakai kijárási tilalmat is – közölték a japán hatóságok.

A letartóztatásakor ittas állapotban lévő 24 éves tengerész azt állította, azért tört be egy házba, mert azt hitte, hogy ott egy barátja lakik. Barátja helyett azonban egy férje hazatértére váró 32 éves japán nőt talált a lakásban, aki azonnal riasztotta a rendőrséget.

Ez már a sokadik hasonló, részeg amerikai katonákat érintő bűneset a szigetországban azóta, hogy tavaly októberben kijárási tilalmat rendeltek el a hadsereg tagjai számára, miután két tengerész megerőszakolt egy nőt Okinava szigetén. A Japánban állomásozó tengerészgyalogosok számára az alkoholfogyasztást is megtiltották.

Ennek ellenére október óta további öt amerikai katonát vettek őrizetbe különböző rendbontások – többek között birtokháborítás, ittas vezetés, közszeméremsértés és testi sértés – gyanújával az országban.

A sorozatos incidensek megfigyelők szerint tovább erősítik a japán lakosság amerikai katonákkal szembeni ellenérzéseit. A Japánban állomásozó közel 50 ezer fős amerikai haderő főparancsnoka pedig korábban úgy nyilatkozott, hogy a kicsapongások rontják a csapatok harckészültségét is.