Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni politikusok tárgyalnának a tálibokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 10. 19:16

A tálib felkelőkkel való párbeszéd kezdeményezésére szólították fel a kormányt pakisztáni vezető politikusok szeptember 9-én, hétfőn annak érdekében, hogy véget vessenek az évtizedes vérontásnak az ország északkeleti törzsi területein.

Az erről szóló nyilatkozatot azután adták ki, hogy a legnagyobb politikai pártok, valamint a hadsereg és a hírszerzés vezetői a miniszterelnöki rezidencián tartott megbeszélésen áttekintették a biztonsági helyzetet.

A résztvevők a közleményben elhatárolódtak a tálibok ellen folyó hadműveletektől, és az Egyesült Államokra hárították a felelősséget a több mint egy évtizede zajló, emberéletek ezreit követelő harcok miatt.

„Kijelentjük, hogy saját magunknak nemzeti érdekeinket követve kell rendelkeznünk a háború módszereiről és eszközeiről, és e tekintetben nem fogjuk az Egyesült Államokat vagy bármelyik más államot követni" – olvasható a nyilatkozatban.

A pakisztáni politikusok elítélték az amerikai dróntámadásokat, a több ezer halálos áldozatot pedig részben a szomszédos Afganisztánban folyó nemzetközi hadművelet számlájára írták.

Az ország északkeleti törzsi régióiban rejtőzködő tálibok nem ismerik el Iszlámábád fennhatóságát. Az ellenük folyó háborút ugyanakkor sok pakisztáni elítéli, mivel arra úgy tekintenek, mint a kormány által a saját népe ellen folytatott harcra.

Az amerikai és az afgán kormány szerint a pakisztáni tálibok kifüstölése nélkül nem lehet béke Afganisztánban, a pakisztáni törzsi régiók ugyanis az ottani felkelők hátországának számítanak.

Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök korábban támadások helyett párbeszédet ígért a tálibokkal való megbékélés érdekében.

Megfigyelők ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy a kormány és a tálibok korábban már többször jutottak megállapodásra, azonban ezeket a felkelők minden egyes alkalommal felrúgták. A lépés bírálói szerint a tárgyalásokat a tálibok arra használják fel, hogy időt nyerjenek, és megszilárdítsák ellenőrzésüket a törzsi területek felett.

A legfőbb pakisztáni tálib szervezet, a radikális Tehrík-e-Talibán Pakisztán (TTP) korábban visszautasította Sharif tárgyalási javaslatát, de a szervezet szóvivője hétfőn üdvözölte a párbeszédet sürgető közleményét.

Szeptember elején az afgán kormány is tárgyalásokat ajánlott az ottani tálib felkelőknek.