Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Palesztin menekülttábort bombázott a szíriai légierő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 19. 19:29

Több légitámadást intézett december 18-án, kedden a szíriai légierő a damaszkuszi Jarmúk palesztin menekülttábor ellen, amely fölött az ellenzéki fegyveresek a napokban gyakorlatilag átvették az ellenőrzést.

A szír hadsereg kedden már tüzérségi fegyverekkel is lőtte a tábort, amelynek lakói jelentős számban a szomszédos Libanonba menekültek – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet.

A Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei a nap folyamán felszólították a lakókat, hogy hagyják el a tábort, amelyben békeidőben 150 ezren élnek.

A lázadók pénteken nyomultak be a menekülttáborba, hogy onnan kiszorítsák egy kormánypárti palesztin szervezet – a Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság (PFLP-GC) – fegyvereseit. Ezt követően, vasárnap a szír légierő – hogy meggátolja a lázadók további előrenyomulását – csapást mért Jarmúkra, a támadásban nyolc ember vesztette életét. A tüzérségi erőket hétfőn vezényelték a körzetbe.

A múlt hét végén és hétfőn kétezer palesztin menekült át Libanonba, tumultust okozva a Masznaa határátkelőhelyen. Kedden – libanoni forrás szerint – legalább ezren csatlakoztak még hozzájuk.

A tábor egy Libanonba menekült lakója úgy nyilatkozott, hogy a lakók 70 százaléka elhagyta már Jarmúkot, bár sokan még Damaszkuszban próbálnak menedéket találni.

Szíriában félmillió palesztin él, felmenőik általában azután érkeztek az országba, hogy 1948-ban létrehozták Izrael államot.

Libanon már 154 ezer szíriai menekültet fogadott be: ők az elmúlt 21 hónapban hagyták el hazájukat, ahol az Aszad-rezsim elűzését célzó felkeléssel kirobbant fegyveres összecsapások már 40 ezer ember életét követelték.