Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Párizs anyagi segítséget nyújt a szíriai felkelőknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 27. 13:32

A szíriai ellenzék nemzeti koalíciójának legitimitását elsőként elismerő Franciaország 1,2 millió euró értékben sürgős humanitárius segítséget nyújt a felkelőknek – jelentette be november 26-án, hétfőn Párizsban Laurent Fabius francia külügyminiszter.

„A humanitárius helyzet egyre romlik Szíriában. A nemzetközi közösségnek muszáj cselekednie" – hangsúlyozta a diplomáciai tárca vezetője. Egyben arra emlékeztetett, hogy Franciaország szeretné megkönnyíteni a segítség eljuttatását a rászoruló szíriaiaknak.

A bejelentést megelőzően Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök bírálta Párizst a szíriai ellenzék támogatásáért. Franciaország az első európai hatalom, amely az új ellenzéki koalíciót a szíriai nép egyetlen legitim képviselőjének ismerte el, e hónap közepén pedig közölte, hogy amint kormányt alakít a koalíció, fontolóra veszi fegyverrel való ellátását.

Az orosz kormányfő, akit kedden fogad Francois Hollande francia államfő, elfogadhatatlannak, a nemzetközi joggal ellentétesnek és „nem teljesen civilizált" megoldásnak nevezte francia újságírók előtt Moszkvában, hogy bármely ország így akarja elérni a damaszkuszi hatalom megdöntését.

A Szíriai Nemzeti Koalíció hétfőn és kedden Kairóban találkozót szervez a nemzetközi közösséggel együtt a szíriai lakosság megsegítése céljából. Franciaország ennek kapcsán döntött az 1,2 millió eurós humanitárius segítségről. Párizs idén már nyújtott hasonló összegű támogatást a polgári forradalmi tanácsoknak azokban a felszabadított szíriai övezetekben, ahol már nincsenek jelen Bassár el-Aszad szír elnök csapatai.

Mint Fabius elmondta, Franciaország 300 ezer eurós értékben segítséget nyújt az Irakba, a Jordániában és Libanonba érkezett szíriai menekülteknek is. Az összeggel a menekültekről gondoskodó civil szervezetek projektjeit támogatják.