Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Párizs elismerte az új szíriai ellenzéki koalíciót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 14. 14:06

Franciaország hivatalosan elismerte november 13-án, kedd este az új szíriai ellenzéki koalíciót „a szíriai nép egyetlen legitim képviselőjének” és a polgárháború dúlta ország majdani átmeneti kormányának. Párizs lépését Francois Hollande államfő jelentette be sajtóértekezleten.

Franciaország az első nyugati ország, amely a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének ismerte el az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalícióját. Franciaország álláspontja így eltér az Európai Unióétól, ugyanis az EU az Arab Ligával közös közleményében csupán „fontos lépésnek" nevezte az ellenzéki ernyőszervezet megalakulását. Sőt még kedden napközben Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter újságíróknak azt mondta: „Ami Dohában történt, az egy lépés előre. Még mindig nem elegendő azonban ahhoz, hogy nemzetközi elismerésben részesíthető átmeneti kormány alakuljon. Mindenesetre jó irányba mutat." Laurent Fabius külügyminiszter Kairóban már arról beszélt, hogy Franciaország azt szeretné, ha az új koalíciót elismernék.

A szíriai ellenzéki szervezetek vasárnap Dohában írtak alá előzetes megállapodást arról, hogy koalícióba tömörülnek, és az összefogás élére vezetőt is választottak Ahmad Maaz al-Hatib, a damaszkuszi Nagymecset mérsékelt beállítottságú korábbi imámja személyében.

Párizs ismerte el elsőként a vasárnap megalakult ernyőszervezet elődjét, a Szíriai Nemzeti Tanácsot is, valamint az első volt abban is tavaly, hogy elismerje a líbiai ellenzéket mint Líbia törvényes képviselőjét Moamer Kadhafi diktátor hatalmával szemben.