Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Patthelyzet Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 14. 12:27

A jemeni kormány bejelentette vasárnap, hogy nem fog részt venni a húszi lázadókkal ENSZ-közvetítéssel kezdődő béketárgyalásokon, amíg nem ismerik el a Biztonsági Tanács vonatkozó határozatát, és feltételek nélkül nem teljesítik a benne foglaltakat.


A Biztonsági Tanács pénteki határozatában arra szólította a szemben álló feleket, hogy előfeltételek nélkül kezdjenek tárgyalásokat, vessenek véget az erőszakcselekményeknek, és tartózkodjanak a politikai átalakulás folyamatát aláásó cselekedetektől.

A BT-határozat elfogadása előtti napon Iszmail Uld Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni megbízottja közölte, hogy a kormány és a síita húszik, illetve a velük szövetséges, Ali Abdullah Száleh volt elnökhöz hű erők is beleegyeztek abba, hogy részt vesznek a jövő héten kezdődő béketárgyalásokon. Az ENSZ-megbízott a szomszédos Ománt javasolta helyszínként.

Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező húszi lázadók és az előlük külföldre menekült Abd Rabbuh Manszúr Hádi elnök erői. A lázadók januárban elfoglalták a fővárost, Szanaát, majd március végén Ádent is bevették. Szaúd-Arábia ezután nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított a lázadók ellen.

A jemeni fegyveres konfliktusban eddig 4500-nál többen haltak meg, a hatalmi vákuum miatt megerősödött az Al-Kaida terrorszervezet jemeni ága, az ország humanitárius katasztrófa peremére sodródott. Az ENSZ szerint a 21 milliós Jemen lakosságának nyolcvan százaléka élelmiszerhiányban szenved.