Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pence: „Elkötelezettségünk a NATO iránt megingathatatlan”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 7. 10:32

Mike Pence amerikai alelnök egy gálavacsorán ismét hangsúlyozta az Egyesült Államok NATO iránti elkötelezettségét. A díszvacsorát a washingtoni Ritz-Carlton szállodában Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tiszteletére adták, aki Montenegró NATO-csatlakozási dokumentumainak átadási ünnepsége alkalmából vendégeskedik az amerikai fővárosban.

Ünnepi beszédében az amerikai alelnök leszögezte: „Ne essünk tévedésbe, elkötelezettségünk a NATO iránt megingathatatlan". Majd hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a jövőben is vállalja kötelezettségeit valamennyi szövetségese iránt. „Az egyikünk elleni támadás valamennyiünk elleni támadást jelent" – fogalmazott, a NATO alapító szerződésében foglaltakra utalva.
Beszédében az alelnök az észak-atlanti szövetség további bővítésének lehetőségét is sejteni engedte. Hangsúlyozta: „Ha a jövőt fürkésszük, nem tekinthetünk csak befelé, a NATO ajtajának mindig nyitva kell maradnia". Kiemelte továbbá, hogy a NATO ma ugyanolyan fontos szervezet, mint létrehozásának idején, hetven évvel ezelőtt volt.